Сонячна батарея на балконі

Це чудова ідея – розмістити сонячну батарею для квартири. Так отримаєте можливість користуватися альтернативними джерелами енергії, а відтак – вагомо економити на оплаті комунальних послуг.

Принцип роботи

Сонячні батареї – це набір фотоелементів, які з’єднуються між собою та утворюють панель. Під дією сонця вони генерують електроенергію. Практично безкоштовну.

Уже багато років сонячні батареї встановлюють у приватних будинках. Для обігріву дому, користування побутовими приладами тощо.

А що робити власникам квартир? Коли площа обмежена, можна встановлювати альтернативні джерела енергії на балконі чи на даху будинку. Навіть невеликі за розміром панелі зможуть допомогти вам зекономити та додати автономності оселі.

Переваги сонячних батарей для квартири

Сонячні панелі для квартири можуть виготовляти понад 2500 Вт (залежно від площі, ефективності батареї та пори року). А це – робота кількох електроприладів, освітлення тощо.

Серед інших переваг установки сонячної батареї у квартирі:

  • екологічне генерування електроенергії;
  • довгий термін використання;
  • легке встановлення (можна і власноруч);
  • у випадку відключення електропостачання у вас завжди буде альтернатива;
  • сонячні панелі у квартирі не потребують складного догляду чи додаткового обслуговування.

Де краще встановлювати?

Насправді існує не так багато варіантів, де встановити сонячні батареї у квартирі. Ось де встановлюють панелі найчастіше:

  1. Якщо балкон не засклений – за парапетом. Або під вікнами. Врахуйте: батареї потрібно встановлювати з нахилом угору, щоби вдалося спіймати якомога більше сонячних променів.
  2. Якщо ви живете на останньому поверсі – це джекпот у сфері встановлення сонячних батарей у квартирі. Адже панель можна встановити прямо на даху балкону.
  3. На вікні зі зовнішнього чи внутрішнього боків. З досвіду користувачів, ККД панелей зовні вікна значно більший, ніж зі середини. Втім, батареї зі середини не пошкоджуються під впливом зовнішніх чинників.

Рекомендації щодо встановлення

Перед встановленням сонячних панелей у квартирі маєте врахувати багато нюансів. Перший – акумулятор.

Акумулятор, який входить до комплекту, не дуже добре справляється, коли на вулиці глибокий мінус. Тому балкон, на якому плануєте розмістити свою персональну сонячну електростанцію для квартири, має бути засклений і утеплений.

Друге – ви повинні заздалегідь підготуватися до плану Б. Якщо погана погода – має бути можливість перемикати прилади на інше джерело енергії.

Встановлювати панелі досить легко. Їх фіксують на спеціальному каркасі, який дуже надійно кріплять до стіни чи плит.

Для того, щоб встановити сонячні батареї для квартири не потрібні спеціальні дозволи. Установки потужністю до 75 кВт можна використовувати в особистих потребах без будь-якої реєстрації.

Але! Крім закону, існують ще й добросусідські відносини. Якщо ваша установка не пропускає сонячного світла у вікна іншої квартири – варто це узгодити з її власниками.

Види сонячних батарей для квартири

Найчастіше на балконі встановлюють кремнієві монокристалічні, кремнієві полікристалічні та плівкові батареї.

  • кремнієві монокристалічні – це модулі з металевими заглушками. Мають високий ККД, але досить дорогі;
  • кремнієві полікристалічні – “середнячок”. Дешевші, ніж монокристалічні, але ефективніші, ніж плівкові;
  • плівкові батареї відрізняються гнучкою структурою. Легкі та недорогі. Основна особливість – можуть виготовляти енергію навіть під час похмурої погоди.

Перед тим, як купити сонячні батареї для квартири, дізнайтеся про те, як конкретна модель реагує на перепади температури. Також бажано, щоб панель була легкою,  що дуже важливо під час монтажу на балконі.

Комплектація сонячних батарей для балкону

У стандартному комплекті сонячних батерей для квартири – панель, накопичувач, контролер та інвертор.

Панелі – основні джерела енергії. Їх виготовляють з урахуванням індивідуальних потреб господарства.

Накопичувач – це система акумуляторів, які зберігають та накопичують енергію, отриману протягом всього дня. Це обов’язковий елемент, які відповідає за безперервне користування сонячною батареєю для квартири.

Контролер двох типів: MPPT і  PWM, який управляє процесом зарядки. Контролер дозволяє продовжити термін експлуатації, а також – використовувати батарею максимально продуктивно.

Інвертор перетворює енергію, яку виготовляє сонячна батарея, у напругу стандартних параметрів. Тобто таку, що підходить для роботи різних побутових приладів.

Де купити?

Можна виготовити сонячну батарею самостійно. В інтернеті безліч відео та лайфхаків користувачів. Але ми радимо придбати готовий пристрій, який працюватиме максимально ефективно.

Консультанти компанії “СонцеДім” допоможуть вибрати найкращий варіант сонячної панелі для квартири, порадять оптимальне місце встановлення та розкажуть про деталі догляду та експлуатації.

Наша адреса:

м. Львів, вул. Щирецька, 36 (ТВК “Південний”, ТЦ “Будмаркет”, магазин №23).
Телефони: +380 (68) 672-95-27, +380 (95) 149-91-71

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг