Для чого потрібен контролер заряду для сонячних батарей

Все більше людей вибирають альтернативні джерела енергії. Для економії, екології, зручності і навіть додаткового заробітку. Втім, щоб системи працювали ефективно, потрібно подбати про всі нюанси. Наприклад, вибрати оптимальний контролер сонячної батареї.

Що таке контролер заряду сонячних батарей?

1 Pcs 40A/50A/60A/100A MPPT Solar Panel Regulator Charge Controller 12V/24V  solar mppt charger controller|Solar Controllers| - AliExpress

Контролер заряду сонячних батарей – це невід’ємна частина будь-якої сонячної електростанції. Він слугує звязною ланкою між панеллю та акумуляторною батареєю. Простими словами, заряджає акумуляторну батарею правильними струмом і напругою. А також допомагає уникнути перезаряду чи глибокого розрядження.

Отже, найважливіші завдання пристрою:

  • зарядка акумулятора;
  • ввімкнення навантаження після того, як відновився заряд;
  • відключення пристрою, коли батарея зарядилася повністю;
  • припинення навантаження під час повної розрядки;
  • автоматичне увімкнення струму, коли потрібна зарядка.

Завдяки контролеру сонячних батарей обладнання слугує довше, а поломки трапляються рідше.

Які бувають контролери заряду акумулятора від сонячної батареї?

Перед тим, як вибрати, слід проаналізувати варіанти обладнання та можливості кожного. Існують наступні види контролерів:

  • з найпростішим алгоритмом ON/OFF;
  • ШІМ – з широтно-імпульсною модуляцією;
  • МРРТ – пристрій, які стежить за точками максимальної потужності;
  • гібридний.

Найпростіший пристрій – ON/OFF. Він вимикає заряд, коли струм максимальний, щоб не було перегріву. Мінус – акумулятор ніколи не заряджатиметься на 100%, через що термін експлуатації може суттєво зменшитися.

Контролер заряду сонячної батареї ШІМ знижує струм, коли показник досягає максимуму. Такі найчастіше використовують у регіонах, де сонце найактивніше.

MPPT контролер заряду для сонячних батарей – найпопулярніший. Його принцип дії такий: перетворення максимальної напруги в ту, яка оптимальна. Завдяки цьому заряд можливий до ста відсотків.

MPPT аналізує показники системи, а на їхній основі визначає, завдяки яким параметрам обладнання досягне найбільшої потужності. Ефективність роботи, порівняно з ШІМ, зростає до 30%.

Гібридні – використовують для сонячних систем, до складу яких входять вітрогенератори та фотоелементи.Основна функція такого – уникнення енергії в надлишку.

Як вибрати контролер сонячних батарей?

Ось параметри, які слід врахувати під час вибору:

  • вхідна напруга. Має бути на 20% більша від усіх підключених пристроїв у режимі роботи;
  • сумарна потужність – не вища від показника вихідних напруги та струму, коли відбувається повна розрядка акумулятора;
  • можливості захисту – від перегрівання, короткого замикання, перезарядження тощо;
  • визначення рівня сонячної радіації.

А можна обійтися без?

Можна, але будьте готові до додаткових витрат для обслуговування системи альтернативної енергії.

Без контролера сонячна батарея підключається напряму до акумулятора. Саме тому заряд не можна буде проконтролювати. І може статися неприємність, коли, наприклад, напруга в точці максимальної потужності досягне  більше 15 вольт (при 12 максимальних). Від цього акумулятор перегріється і зменшиться його термін експлуатації.

Висновок

Контролер заряду сонячних батарей може зекономити вам гроші. І, відповідно, забезпечить оптимальний режим роботи для всієї системи. Так зможете користуватися альтернативних енергопостачанням без перебоїв.

За відгуками користувачів, MPPT контролери сонячних панелей працюють краще тоді, коли батареї добре освітлені і дуже яскраве сонце. А ШІМ – коли надворі похмуро.

Що важливо – під час вибору пристрою не варто орієнтуватися на його ціну. Бо підключення сонячної батареї без контролера з оптимальними характеристиками може призвести до великих збитків.

Яке обладнання підійде Вам? Все залежить від умов та потреб. На консультації з менеджерами “СонцеДім”, дізнаєтеся більше про кожну модель, її плюси та мінуси.

Звертайтеся за номерами телефонів +38 (097) 25 71 497, +38 (095) 14 99 171 щодня з 9:00 до 20:00.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг