Ефективність сонячних батарей взимку

Чи працюють сонячні батареї взимку? Звісно, що працюють. Для генерування енергії панелям потрібне світло, а не висока температура. Навіть навпаки: спека надворі знижує ефективність сонячних батарей. Найкращий варіант – низька температура і яскраве сонце. Які ще деталі роботи сонячних батарей взимку варто знати – читайте у нашому блозі.

Принцип роботи

Сонячні батареї – це модулі з фотоелементами, які захоплюють сонячне світло і перетворюють його в енергію. Як працюють сонячні батареї взимку і чи можна з їхньою допомогою отримати достатньо електроенергії?

Панелі працюють тільки тоді, коли на них потрапляє сонячне світло. У зв’язку з тим, що день стає коротшим – продуктивність сонячних панелей взимку падає. На території України – в середньому у 2-3 рази. Чим південніше ви живете – тим менше відчуватимете різницю.

А конкретніше?

Наприклад, у вас є стандартний набір електроприладів: телевізор, холодильник, ноутбук, кілька ламп. Для того, щоб вони працювали влітку, потрібно не більше 1кВт електроенергії (приблизно 4 батареї по 250 Вт). Для зимового періоду потрібно буде як мінімум 2кВт електроенергії для задоволення потреб вашої оселі.

Важливі умови роботи сонячних батарей взимку – їх потрібно очищати від снігу та бруду. Якщо модулі засипле снігом, вони взагалі не працюватимуть.

Як оптимізувати сонячні батареї під умови зими

Виробники панелей дбають, щоб вони працювали у різних умовах. Наприклад, окремі сонячні батареї взимку можуть витримувати навіть 2 метри снігу і зниження температури до -60°С. Тобто їхня потужність вища, ніж критичні умови українських зим.

Ось кілька порад для підготовки до холодної пори роки:

  • Змініть кут нахилу. Для того, щоб сонячні батареї взимку працювали максимально ефективно – важливо змінити кут нахилу. Приблизно з кутом 10-15 градусів. При дуже сильних снігопадах – батареї встановлюють взагалі вертикально, щоб сніг не перешкоджав генерувати енергію.

Втім, панелі можна встановлювати під універсальним кутом – який підходить для будь-якої пори року. Про ці та інші деталі встановлення проконсультуйтеся з нашим менеджером.

  • При можливості подбайте про чистку сонячних батарей взимку:
    → Змийте сніг шлангом (за умови, якщо температура повітря не дуже низька.
    → Підметіть панель.
    → Фан-спосіб: купіть бластери Nerf. Легкий м’ячик не зламає панель, але створить вібрації, через які сніг зійде. Ще й зможете весело провести час.

Але! Під час чищення сонячних батарей від снігу не використовуйте жорсткі щітки і миючі засоби, які можуть пошкодити поверхню.

Fact check: Is snow on solar panels a problem for clean energy goals? |  Energy News Network

Наважуйтесь!

Кажуть, сонячні батареї взимку не ефективні через дуже короткий день. Це неправда. Інноваційні технології, якими оснащені палелі, допомагають їм дуже добре справлятися із завданнями альтернативної енергії навіть у холодну пору року.

Ще один міф: найкращий період для роботи сонячних батарей – літо. Ні. Найбільш ефективний період для панелей – міжсезоння.

Але якщо ви досі сумніваєтесь  у ефективності сонячних батарей зимою – приходьте до нас. Ми розповімо ще багато плюсів. Один дуже вагомий з яких – приваблива ціна на сонячні панелі взимку.