Види сонячних батарей. Як обрати?

Уявіть собі життя без оплати за електроенергію, гарячу воду чи опалення… Скільки це економії за місяць? А за рік-два? І поки ви думаєте, куди можна вкласти зекономлені кошти, ми розповімо про види сонячних батарей, які власне допоможуть зберегти сімейний бюджет.

Довідка
За допомогою різних систем сонячних батарей можна:

  • освітлювати будинки, господарства, комплекси тощо;
  • освітлювати парки, вулиці;
  • забезпечувати електроживлення різних приладів;
  • нагрів води;
  • обігрів приміщень та багато іншого.

Отже, батареї бувають кристалічні та плівкові. Кристалічні у свою чергу поділяються на монокристалічні та полікристалічні сонячні панелі. Ось про ці два найпопулярніші види і поговоримо.

Монокристалічні чи полікристалічні: яка різниця?

Спершу відзначимо, що обидва види панелей виготовляють за однаковою технологією, яка вже стала класичною. Кремнієві фотоелементи складають у кристалічний модуль. Модулі з’єднують за допомогою спеціальних шин. Завдяки різновиду кріплень та рам, такі панелі можна розмістити на будь-якій поверхні.

Монокристалічні сонячні панелі складаються з кремнієвих фотомодулів (монокристалів), які збирають у суцільну панель. Корпус, виготовлений зі зі склопластику, захищає батарею від зовнішніх впливів.

Полікристалічні батареї виготовлені з такого ж кремнію, але менш трудомістким способом. Їхня структура злегка зерниста, що трохи знижує ефективність. Корпус – алюмінієвий, він забезпечує захист та довговічність панелі.

Вигляд сонячних панелей

Монокристалічні та полікристалічні батареї дещо відрізняються зовні. Перші – однорідного кольору і з округленими кутами. Другі – квадратної форми та з неоднорідною структурою (через різні розміри кристалів та наявність домішок).

Монокристалічні мають високу продуктивність, тож займають менше місця. Для полікристалічних потрібно більше простору.

Ефективність сонячних панелей

Обирати між видами сонячних батарей варто з урахуванням ефективності. Рівень ефективності монокристалічних палелей – 23%, полікристалічних – 18%.

Для порівняння: ефективність тонкоплівкових моделей – близько 13%.

Умови роботи

Монокристалічні більш універсальні. Наприклад, підходять для мінусових температур і прямого сонячного світла. Полікристалічні – розраховані для розсіяного світла, наприклад, для похмурої погоди чи періоду міжсезоння.

Деградація

Монокристалічні та полікристалічні сонячні батареї з часом стають менш потужними. Монокристалічні деградують трохи швидше. Приблизно 0,4% протягом року.

Ціни

Виготовляти панелі з монокристалу складніше, тож вони дорожчі. Приблизно на 10%.

Плівкові панелі

Так панелі найдешевші з-поміж інших типів сонячних батарей. Їхній ККД коливається від 9,5 до 19,9%.

Інші характеристики плівкових панелей:

  • гнучкість;
  • підвищена продуктивність під час розсіяного освітлення;
  • собівартість нижча, ніж кристалічних;
  • для збільшення ККД потрібні величезні площі для інсталяції.

Запрошуємо у "СонцеДім"

Зовнішній вигляд, ефективність та ціни – основні показники, за якими розрізняють типи сонячних батарей. Для того, щоб вибрати найкращий варіант, проаналізуйте свої потреби та оптимальні можливості. А менеджери компанії "СонцеДім" підкажуть, які сонячні батареї принесуть вам найбільше користі.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг