Встановлення сонячних батарей

Зазвичай, малу кількість вироблених кіловат списують на некоректну роботу фотомодулів, проте не завжди причина в них. Якість встановлення сонячної станції відіграє надзвичайно важливу роль. Припустившись деяких помилок при монтажі, можна отримати неминучі наслідки. Процедура установки потребує чіткості та педантичності.

Особливості установки сонячних панелей

На генерацію СЕС впливає велика кількість чинників. Одним з основних є саме монтаж. Де встановити, під яким кутом, на даху чи на землі?

Ключові фактори при встановленні

1. Місцевість

Місце повинне бути без затінень, навколо щонайменше дерев, високих будівель, парканів, тощо. Необхідно максимально передбачити появу будь-яких об’єктів, що можуть перешкодити потраплянню променів на вашу майбутню СЕС.

2. Рівень інсоляції в регіоні

Це показник кількості сонячної радіації. Чим він вищий, тим більше може генерувати станція. У різних областях потрібна інша кількість панелей для отримання такого ж результату.

3. Орієнтація на сонячну сторону

Ідеальний варіант - станція обличчям на південь. Такий варіант не завжди можливий, наприклад, у випадку з двоскатним дахом на захід-схід. Але слід вибирати найбільш оптимальне розташування.

Якщо розглядати наземну конструкцію, то з орієнтацією тут все просто. Досвідчені монтажники з легкістю розрахують правильний напрямок. Питання полягає вже в іншому: чи є необхідна вільна площа.

Компанія “Сонцедім” робить безкоштовні виїзди фахівців на об’єкти. Це чудова змога оцінити вашу ділянку, будинок та всі можливі варіанти розташування професійним оком.

4. Кут нахилу

За оптимальний кут прийнято вважати 35-45°. Користуючись такими даними, вже буде досягнуто 97-100% заданої вихідної потужності (при досконалих інших показниках).

Проте як розрахувати ідеальний нахил? Існує спеціальна формула:

географічна широта* х 0,76 + 3.1°

* - можна знайти, скориставшись популярним додатком Google Maps або пошуковою системою.

Для прикладу візьмемо Львів. Його широта становить 49.8°.

49.8° х 0,76 + 3.1° = 40,948° ≈ 41°

Тобто, жителі цієї області повинні встановлювати модулі, враховуючи даний кут, для досягнення максимальної генерації.

Як довго триває монтаж

Коли дах рівно на південь, з правильним нахилом, без затінень, то ніяких проблем не виникає - робота розпочинається. Але таке трапляється вкрай рідко. Десь доводиться обрізати гілки або цілі дерева для усунення тіні. Інколи зводяться додаткові конструкції. Такі ситуації цілком нормальні, проте потребують додаткових часових затрат.

Тому все напряму залежить від рівня компетенції компанії. Майстри впораються за 2-3 дні з надаховою станцією, якщо заздалегідь був чітко прорахований проект, створена якісна візуалізація. 

Щодо наземних споруд - найбільше часу займе зведення конструкції. Один день буде застигати фундамент, далі необхідно приварити планки, тоді вже встановлюватимуться модулі. В цілому - 3-4 дні.

Вирішили зробити все самостійно? Пам’ятайте, помилки, допущені при установці, знімають з компанії-постачальника гарантійне зобов’язання.

Скільки коштує встановити сонячні батареї

У вартість встановлення сонячних батарей “під ключ” зазвичай входять такі складові (мова йде про “Зелений” тариф):

• фотомодулі,

 інвертор,

• кріплення на дах/наземна конструкція,

• конектори,

• кабель,

• захист для інвертора,

• монтаж,

• доставка.

Як можна зауважити на діаграмі, найбільш затратна частина - модулі (61.3%). Сума на 30 кВт може коливатися в діапазоні 8.400$ - 12.600$, навіть більше, в залежності від якості, бренду. Різниця досить велика, це стосується також перетворювача (2.100$ - 4.100$). Тут важливо зрозуміти - не потрібно сильно економити, але і переплачувати не варто. Слід зосередитись на обладнанні з середньої цінової категорії, щоб окупність не перевищувала 5 років.

Кріплення або металоконструкція - 11.5% загального чеку. Мабуть, одразу стає зрозуміло - це досить важливий компонент. Через неякісні матеріали панелі можуть злетіти з даху/конструкції. Сильний порив вітру, снігове навантаження, злива призведуть до фатальних наслідків.

Монтаж - четверте місце по витратності. Цінова політика: 1.500$ - 1.900$. Встановлення на даху дешевше на ±200$ порівняно з наземкою. Все тому, що у другому варіанті йде значно більше матеріалу, плюс така робота більш трудомістка. Хочемо зазначити: придбання станції “під ключ” в однієї компанії залишається найкращим варіантом, адже ви знаєте хто несе відповідальність за будь-які несправності.

Якщо говорити про повну вартість, оптимальною, станом на 2020 рік, є 629$ за кВт, хоча коливається в районі 440$ - 850$. А скільки ви готові заплатити, на чому зекономити - рішення за вами.

Читайте також: "Альтернативні джерела енергії"

Які документи потрібні для встановлення

Вирішили придбати станцію з акумуляторами (для власного споживання) - дозвіл на встановлення сонячних батарей чи будь-яка інша документація не потрібні.

Коли мова йде про мережеву СЕС, тобто “Зелений” тариф, тут вже існує ряд вимог:

1. Будинок приватизований, введений в експлуатацію.

2. Підведені 3 фази + необхідна кількість кіловат (відповідно до бажаної потужності електростанції).

Для підняття потужності необхідно подати заяву в місцевий РЕМ і копії документів:

• свідоцтво про право власності на будинок;

• договір з РЕМ про користування електроенергією;

• викопіювання місця розташування об'єкта в масштабі 1:2000;

• паспорт;

• ІПН.

Тоді вам буде виданий рахунок згідно тарифу для оплати. Ціна відрізняється для кожної області, коливаючись у межах 305 - 2494 грн/кВт.

Усі умови виконані, можна приступати до монтажу. Тоді поступово переходити до оформлення “Зеленого” тарифу.

1. Коли СЕС готова, звертаєтесь до обленерго з заявою-повідомленням про готовність до організаційно-технічних заходів. Вам нададуть зразок заяви для заповнення.

2. Далі ОТЗ, проводять їх вони самі. За вами лише оплата двонаправленого лічильника, послуг (8000 - 10000 грн).

3. Додатково подаєте лінійну схему, сертифікати, технічні паспорти на обладнання; нові технічні умови, копію договору.

4. Відкриваєте рахунок в банку, надаєте реквізити разом з іншими документами.

5. Після цього складаєте договір про продаж електроенергії з обленерго. Ознайомитись із зразком можна на офіційному сайті НКРЕКП.

Обленерго на підставі закону не може відмовити у підключенні сонячної установки до мережі, за умови якісного виконання всіх попередньо перелічених пунктів.

Відгуки

Поки немає жодного відгуку. Станьте першим!
Написати відгук
Ім'я
E-mail
Відгук
Рейтинг